Tibor előtt papír, kezében toll

Számos kutatás, kiállítás, enteriőr kötődik múzeumunk egykori munkatársa, Sabján Tibor nevéhez. Tibor építészként és muzeológusként tevékenykedett, összesen 33 évet töltött a Skanzennél. Széleskörű érdeklődésének köszönhetően kanyargós pályát futott be, amivel nemcsak múzeumunk meghatározó egyénisége, de a hazai tudományos élet ismert alakja is lett. Néprajz, építészet és régészet, széleskörű elméleti tudásanyag és gyakorlati készségek kapcsolódtak össze munkáiban.

Éppen 10 éve hunyt el. Akik közelről ismerhették, jól tudják, hogy nem csak a tudományos munkában volt tehetséges.

Tibor kiváló rajzokat, illusztrációkat, karikatúrákat hagyott maga után.

Ezekből szemezgetünk most.

Precíz és gyönyörű rajztudása visszaköszön azokon az illusztrációkon, melyek többek között a mai napig még a múzeumi kommunikációs anyagainkban, például a kiállításvezetőben is megjelennek. Művészi igényű darabok ezek, melyek többnyire egyszerű dokumentációs célra, vagy egy-egy ház, porta felépítéséhez szükséges berendezési tervhez születtek.

Berendezési terv

Ha ő készítette ezeket, sosem lettek unalmasak: nem csak a lehető legrészletgazdagabb kidolgozottsággal rendelkeznek, de önmagukban is értékelhető, élvezhető illusztrációkról beszélhetünk.

Tibor rajzain szinte életre kelnek a tárgyak.

A sótartónak lelke, a kemencének múltja van,

hiszen látjuk a kopásokat a sarkokon vagy a kezek által hátrahagyott egyenetlenséget a megmunkált felületeken. Rajztehetsége és vizuális érzéke mellett fantáziája és szatirikus élt sem nélkülöző szellemessége is megnyilvánult a különböző belső munkatársi értekezletek alkalmával. Máig őrizzük saját jegyzeteinek egyes lapjait, melyeken – a fenti illusztrációkból is ismert – különleges díszítményekkel, képregénybe illő figurákkal, gyakran saját munkatársairól készített karikatúrákkal, különböző témavariációkkal töltötte meg a jegyzetlap üres felületeit.

Tibor előtt papír, kezében ceruza, toll, hallgatta a kollégákat, és közben ami az elmondottak alapján megjelent a fejében, azt áttranszformálta a kezén át rajzzá, szöveggé

– emlékezik vissza egykori munkatársa, Káldy Mária.

Tisztelettel és szeretettel emlékezünk egykori barátunkra, kollégánkra. Reméljük, az ily módon közzétett kincsek tovább éltetik emlékét azokban, akik ismerték, és érdekes adalékkal szolgálnak azok számára is, akik már csak végleges formájában találkozhatnak egy egy épített műemlékkel.

Ahogyan talán mindannyian, mi is szeretünk néha elmerülni egy-egy részletben a munkánk vagy mindennapi életünk során. Talán éppen ezt tanítják Tibor rajzai is: álljunk meg és gyönyörködjünk ezekben a részletekben, figyeljük meg, milyen mások egy-egy cserépkályha vonalai, milyen díszekkel ruháztak fel még egy paraszti háztartásban is egy-egy használati tárgyat, és milyen élményt jelenthet akár egy egyszerű sótartó is, ha közelebb megyünk hozzá.

Sabján Tibor emlékére a Skanzenben halálának 10. évfordulóján, 2019. április 24-én tartottunk emlékkonferenciát.

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett. A cikkekben szereplő fotók felhasználása forrásmegadással engedélyezett.