Felhők között

Dr. Sári Zsolt kutatásának eredményeként megjelent album, Weinstock Ernő egykori hadifotós képein keresztül ad betekintést az első világháború eseményeibe, a frontvonaltól egészen a hátország életéig. Az albumban megrázó dokumentarista pillanatok és beállított katonaporték egyaránt az olvasó elé tárulnak.  

Weinstock Ernő (Forrás: SZNM)

Weinstock Ernő a Császári Királyi Légierőben szolgált, így fotós tevékenységének számottevő részében légi felvételek előhívását végezte, fotókon örökítette meg az egyes helyszíneket felderítés, térkép készítése céljából. A mai drónokkal már egyszerű ezeket a képeket elkészíteni, száz évvel ezelőtt azonban egy sikeres légi fotóhoz a repülőgépet vezető pilóta és a felderítő fényképész életének kockáztatása kellett.  

Az albumban külön fejezet mutatja be azokat a portrékat, amelyeket Weinstock elöljáróiról, katonatársairól, vagy akár propaganda célból főtisztekről készített.  

(Forrás: Weinstock hagyaték, SZNM)

A lövészárkok világáról, a különböző fegyverekről, a háború pusztításáról található fotók dokumentarista, megrázó pillanatképek a történelem egyik legzivatarosabb időszakából.

Weinstock érdeklődését fotósként a háború alatt sem csak a hadi történések keltették fel, már ekkor megjelent munkáiban a tájak, városok szépségének megragadása, ami később képeslap fotósként a hivatása is lett.

Ahogy a több száz képet bemutató Album zárógondolataiban Dr. Sári Zsolt fogalmaz:

„itt nincs photoshop, nincs más, csak a fotográfus szeme és keze. Így érdemes lapozgatni Weinstock Ernő háborús albumát.”  


Bár édesapja órásnak szerette volna taníttatni, Weinstock Ernőt mindig is a fotózás érdekelte. A szakma alapjait szülővárosában, Nagyváradon sajátította el, majd Budapesten tanulta ki a fotókészítés menetét és a fényképelőhívás fázisait. 1914-ben, az első világháború kitörésekor, 21 évesen vonult be katonának, egy repülőszázadnál szolgált légi fényképészként. A világégés során egy gazdag albumra való felvételt készített a légi fegyvernem bevetéseiről.

A háború után sok bajtársával együtt Budapestre érkezett, 1919 tavaszán pedig beállt a Vörös Hadseregbe. A trianoni békediktátum után, az 1920-as években döntötte el, hogy képeslapfotós lesz. Nagyon hamar sikeres lett, települések, kereskedők rendelték meg levelezőlapjait. 1925-ben kötött házasságot Péterffy Anna tánctanárnővel, egy lányuk született. A zsidó származású család túlélte a holokauszt borzalmait. A háború után két évig az Államrendőrség fényképszeként dolgozott, majd újra képeslapokat készített, 1956-tól nyugdíjazásáig a Fővárosi Fotó Vállalat képeslapüzemében. 1985-ben 92 éves korában hunyt el Budapesten.  

Hagyatékát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum őrzi és gondozza. A Felföldi mezőváros tájegységben, a mádi kereskedőház hátsó lakrészében Weinstock Ernő hagyatékából berendezett fényképész műterem várja nyitvatartási időben a látogatókat. A hátsó lakás első szobájában egy gazdag polgári enteriőr szemlélteti a fényképész lakáskörülményeit, az előtérben családi fotókkal illusztrálva mutatjuk be életének fontosabb állomásait.

Az album megvásárolható a Libri boltokban, valamint Bookline webáruházban.

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett.