MŰTÁRGYSOROZAT – lábra kelt TÁRGYAK

Hogyan került Maki, napszemcsó, bunny blúz, baglyos kulcscsomó és társaik a múzeumba? Ezúttal nem tudjuk a pontos választ. Mert műtárgysorozatunkban most valóban lábra kelt tárgyakat mutatunk be – azokat, amiket látogatóink hagytak a Skanzen területén. Ám szilveszterhez közeledve eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha ezeket a tárgyakat valóban „begyűjteményeznénk”, ezért arra kértük fel a muzeológus kollégákat, ezúttal készítsenek rendhagyó műtárgyleírásokat. Reméljük, tetszeni fognak!

Napszemüveg

Helyi név: Napszemcsó, Szemcsi

Leírás: Sötétrózsaszín vagy magenta színű, műanyag keretű, sötétített üvegű gyermek szemüveg. A szára nagyon praktikusan becsukható, mindkét végén lyukkal, amibe nyakba akasztható pánt helyezhető. Ez hiányzik belőle, ami feltehetően a tárgy tulajdonosváltását okozhatta (kisgyermek felszereléséből múzeumi műtárgy lett.)

Készítés: Made in Taiwan.

Használat: A tárgyat napsütéses időben, nem csak nyáron használják. Praktikus viselet síeléskor, mikor a hó (esetenként műhó) visszatükrözi az erős napsugárzást. A tárgyat felnőtt nők előszeretettel hordják a fejükre tolva, hajpánt helyett viseletkiegészítésként.

Anyag: Hőre keményedő polivinil – klorid, azaz PVC.

Technika: Valószínűleg formába öntéssel készült, majd minőségellenőrzésen ment keresztül a tárgy.

Méret: összecsukott állapotban: 14 cm széles, 3,5 cm magas, 5,5 cm vastag; szára 12 cm hosszú

Szemüveg

Leírás: Bordó, felül fém keretes olvasószemüveg. A kerethez alul damillal rögzítették a lencsét, amely keskeny, téglalap alakú. A keret a szárban folytatódik, amely behajtható, végén bordó műanyag borítás, rajta felirat: „LEONARDO. Design ITALY”. Két szárához átlátszó műanyag gumi és fém drót segítségével piros textil madzagot erősítettek, amely használatával nyakba akasztható és elhagyását akadályozza. Esetünkben sajnos ez nem valósult meg.

Anyag: üveg, fém, műanyag, textil

Technika: gyári

Méret: Sz: 12 cm, H: 12 cm             Egyéb méretek: madzag hossza: 64 cm

Állapot: ép, elhagyatott

Használat: Méretéből adódóan valószínűleg gyermek használhatta. A használat utolsó ismert helye: Szentendre, Skanzen.

Kulcscsomó

Leírás: A 2 db fém kulcsból, az egyik hagyományos, a másik azonban mindkét oldalán rózsaszín, lila és kék mintával díszített, helyenként csillogó mintával. A kulcscsomón található még 1 db sárga színű műanyag és 1 db fekete színű műanyag, amelyeket 1 db bagoly kulcstartóra fűztek fel. A bagoly sötétzöld alapon, világoszöld, fehér és narancssárga mintás, első oldala barázdás, hátulja sima és fényes. Tetején láncra fűzve kapcsolódik a gyűrűhöz. 5 db gyűrű kapcsolódik egymásba.

Készítés: Gyári termék

Használat: Nyitás-zárás, elsősorban a valahová való be- vagy kijutásra, értékek elzárása, és esetenként önvédelemre is használják.

Anyag: fém, műanyag

Technika: Gyári termék

ALVÓKENDŐ, SZUNDIKENDŐ

Helyi név: változó – leggyakoribbak: Maki, alvós maci (még akkor is, ha nem maci, hanem például kismajom, cica stb. 🙂 ), csicsika, nyunyóka

Leírás: puha, majom formájú plüsskendő, amely nyugtató barna színén túl kedves arcocskájával is hozzájárul esztétikus megjelenéséhez. A négyszögletű kendő három sarka összekötve jelzi a figura két kezét és farkincáját/lábát, amelyek – csakúgy, ahogy az arc – drapp színt kaptak. A fejrész gondosan megmunkált, kifejező arcvonásokkal rendelkezik, vidám, a gribedli (mosolygödör) zöld fonallal jelölt mindkét oldalon. Fülei kissé elállók. Nyaka körül zöld kendő/előke, amellyel megegyező színű levélminta díszíti a testrész alsó harmadát.

Hátsó részén gyártási és kezelési utasításokat tartalmazó bevarrt címke – azonban szemmel láthatóan hibás adatokkal, hiszen a SZERETETet elfelejtették feltüntetni a kezelési utasításoknál.

Anyag: plüss, pamut

Technika: gyári termék, de eredeti használója szeretete által véglegesítve

Méret:​ kisgyermekkézhez tökéletesen igazodó (teljes hossz: 30 cm; szélesség: 28 cm; a fej átmérője: 9 cm, hossza: 8 cm, szélessége (füllel együtt): 11 cm

Állapot: jó, de a használat nyomai láthatók rajta

Készítési korszak: 21. század eleje

Használati korszak: 2010-es évek vége – 2020-as évek eleje

Gyűjtés helye: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Gyarapodási adatok: a gondozásba vevő kollégák által beletöltött szeretet továbbra is szépen gyarapítja, de az igazi mégiscsak a saját gazdája ölelése lenne

Státusz: az eredeti gazdiját kereső

Lányka blúz

Helyi név: szívorrú nyuszis póló (feltételezett forrás: „Anya, azt a szívorrú nyuszis pólót szeretném ma felvenni!”)

Leírás: Középkék, hosszúujjú, lányka blúz, alján 4 cm-es pamutcsipke toldással. Mintája: szürkésfehér nyúl, koronával a fején, különös ismertetőjegye szív formájú orra. A blúzon felirat: „Every bunny love crown!”, de a gyakorlat azt igazolja, hogy a nyuszik nemcsak a koronát szeretik, hanem a Skanzent is, hiszen ez a kedves nyuszi is bennünket választott, miután kis tulajdonosa valószínűleg  kinőtte (de azért várja a jelentkezését, örömteli lenne a viszontlátás).

Anyag: pamut, pamutcsipke

Technika: gyári termék

Méret:​ 4-5 éves lánykára való

Állapot: jó, használt

Készítési korszak: 21. század eleje

Használati korszak: 2010-es évek vége – 2020-as évek eleje

Gyűjtés helye: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

(Ha valamelyik tárgy ismerős, írjanak a latogato@skanzen.hu e-mail címre. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a múzeum jelenleg zárva tart, legközelebb január 8-án lesznek munkatársaink teljes létszámban elérhetők.)