MŰTÁRGYSOROZAT -lábra kelt 2023

Újrazsák

A 30×34 cm méretű, vékony, fehér színű, részben átlátszó műanyagból szőtt téglalapformát keskenyebb részén összehajtották, két oldalán géppel varrták, nyitott, levarrott részébe sötétkék pertlit (szalagot) fűztek, mellyel a zsák zárható. Egyik oldalába vonalkóddal ellátott négynyelvű címkét varrtak, erre kell ragasztani méréskor a termék árát tartalmazó papírcímkét. Készítési helye Kína. Kézzel és mosógépben is mosható, többször használható, otthoni tárolásra is alkalmas.

Az élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó üzlethálózatok egyre szélesebb körben árusították 2023-ban, hogy a nagy mennyiségű műanyagzacskó gyártását, forgalmazását, és szemétté válását csökkentsék. A klímaváltozás következményeinek ellensúlyozására tett kis, mégis fontos lépések egyike a tárgy használata. A zöldségfélével 3 db-os csomagolásban megvásárolható zsákok sokak számára a környezeti tudatosság fontos jelei.

Történeti-néprajzi jelentősége, kis mérete, alacsony ára miatt a szűkös költségvetésű, kis raktárkapacitású múzeumi gyűjteményekben is helye van!

Dr. Bereczki Ibolya

Komposztálható evőeszközkészlet

Egy kanálból, egy villából és egy késből álló, sárgásbarna színű, egyszer használatos evőeszközkészlet. Szárának oldalán a gyártó cég neve, másik felén „COMPOSTABLE” felirattal. Szerves anyagból készült, így használat után könnyen lebomlik, komposztálható, illetve vízben is feloldható. Napsütés hatására jellemzően meghajlik.

Napjainkban a természetvédelmi intézkedések és a környezetvédelemhez kapcsolódó társadalmi mozgalmak egyre inkább fellendülnek, és az emberek mellett az intézmények is törekednek ökológiai lábnyomuk és karbonkibocsátásuk csökkentésére. A műanyaghasználat visszaszorítását megcélozva az utóbbi időben népszerűek lettek a csomagolásmentes boltok és az alternatív megoldások, a biotermékek. Ebbe a szemléletbe illeszkedik ez az evőeszközkészlet is. Funkciójának köszönhetően hamar lebomlik, ezért nehéz tárolni és konzerválni, múzeumi megőrzése mégis kiemelten fontos.

Prikler Szilvia Beatrix

Elektromos roller

Összecsukható, akkumulátoros közlekedési eszköz. Alsó vázán két darab fekete gumiból készült kerék található, a vázon derékszögben fém, hengeres kialakítású tartórudas kormány áll. Rohamos terjedésének és népszerűségének okai közé sorolható, hogy gyorsan és egyszerűen el lehet vele jutni egyik helyről a másikra, csökkentheti az ökológiai lábnyomot, és hordozható. Az elektromos roller a városi közösségi közlekedés fontos része, valamint nagy számban terjedtek el otthoni használatban is.

Fotó: Image by Freepik

Fancsalszki Noémi

Air fryer

Az olaj nélküli vagy forrólevegős fritőzként is ismert praktikus konyhai berendezés kis helyet foglal, és sokoldalúan használható. Alkalmas melegítésre, párolásra, sütésre és grillezésre, húsok, zöldségek, tésztaételek elkészítésére, de sütemények is süthetők benne. Mint egy kicsi légkeveréses sütő, olaj helyett a levegőt forrósítja fel és keringeti a gépben. Általában lekerekített téglatest, vagy hasáb alakú. Több márkában és színben elérhető. Két részből áll, a kezelőpanelt is tartalmazó gépből és a nyéllel ellátott kivehető sütőkosárból. Kezelése egyszerű, a kijelzőn kiválasztható az adott ételfajta rajza, de állítható a hőmérséklet, és az időtartam is.

2023-ban születésnapom alkalmából én is kaptam egyet, azóta lelkesen kísérletezem a különféle ételfajták elkészítésével. Isteni ropogós bőrű csirkecomb süthető benne.

Fotó: Image by Vecstock on Freepik

Tömöri Szilvia

Vezeték nélküli fülhallgató

A 2020-as években terjedtek el a vezeték nélküli fülhallgatók. Létezik fejhallgatós változatuk, valamint az utóbbi években megjelent a fülbe illeszthető típus is. Méretük egész pici is lehet, elférnek egy nadrágzsebben a tárolódobozukkal együtt, amely töltésükre alkalmas. Vezeték nélkül csatlakoztathatók a telefonhoz, zenehallgatás közben akár egy koppintással fogadhatjuk a bejövő hívást. Népszerűségük további oka, hogy stílusosak, többféle színben és formában kaphatók, mindenki megtalálhatja a magához közel álló darabot. Jellemzően egyszínű műanyagból készülnek, a fülbe helyezhető rész jellegzetes formájú – „L” keresztmetszetű”, rövidebbik szára kerekded, egészen a fülkagylóba ültethető – tokjuk általában megegyező színű.

Segítségükkel könnyedén telefonálhatunk útközben is. Nem csak a zeneszerető diákok és felnőttek körében népszerű, ideális sportoláshoz és utazáshoz egyaránt.

Fotó: Image by Freepik

Steib Janka

Menstruációs bugyi

Fekete színű, műszálas bugyi. A hagyományos női alsóneműktől eltérően speciális nedvszívó réteg található benne, amely biztonságos záróréteget biztosít, illetve külső oldalán további borítás található. Használata egyszerű: a termékleírásban meghatározottak szerint kell az egész bugyit cserélni, majd mosógépben 30 fokon mosható. Elsőre talán furcsa érzés viselni, de nagyon praktikus hétköznapokon, vagy akár sportoláshoz. Sőt, úszáshoz használható változatát is kifejlesztették. A képen látható darabot egy magyarországi kisvállalkozás fejlesztette, és gyártja 2017 óta. 2023-ban már nemcsak online, hanem bizonyos drogériákban is megvásárolhatók a termékeik.

A menstruációs bugyi abból a céllal készült, hogy a műanyag, eldobható egészségügyi betétek alternatívája legyen. Többféle méret, márka, fazon és kivitelezés is létezik belőle, egyre szélesebb körben használják. Hasonló céllal kezdtek el terjedni menstruációs kelyhek is.

Hogy újdonság-e? A 20. század közepén született generáció hasonló alsóneműt használt, de nem a környezettudatosság miatt. Megoldás-e a menstruációs szegénységre? Nem, ha figyelembe vesszük az ide tartozó nők életkörülményeit és helyzetét. Megfelelő alternatíva-e az eldobható betétekre? Igen. De kinek ez a megoldás, kinek más alternatíva válik be.

Fehér Dóra

Sneaker

Fehér és fekete bőrből, illetve mokka színű velúrbőrből varrott magas szárú, fűzős sportcipő. Speciális, magas kopásállóságú, egy darabból öntött, lapos gumitalppal, fekete, textil cipőfűzővel. Orrán a fehér bőr lyukacsos, úgynevezett lélegző felület. Fehér bőr nyelvén piros gyártói jelzés és piros pipa márkajelzés látható. Sarkán dombornyomott Cactus Jack logó. Szárán, felül fekete, hímzett embléma jelzi a típusát: „Air Jordan” felirat, alatta kosárlabda, két oldalán szárnyakkal. 1987 óta a világmárka népszerű terméke az Air Max sportcipő, amely több szériát is megért. Ez a sneaker a cég és egy népszerű amerikai rapper (Travis Scott) együttműködéseként jött létre. Az elnevezésben a Jordan a fazont jelöli, a népszerű amerikai kosárlabdázó, Michael Jordan után.

2023 decemberében 1,5 millió forintos áron volt elérhető a hazai üzletekben, és számos magyarországi kamasz, illetve fiatal felnőtt választotta karácsonyi ajándékként a státusszimbólumként funkcionáló sportcipőt. Ez az akkori hazai bruttó átlagkereset közel háromszorosa volt. A jelenség az egész világon megfigyelhető volt.

Dr. Németh Szandra

Hűtőmágnes

Téglalap alakú, kisméretű, műanyag hűtőmágnes. A kép a feldebrői Szent Márton plébániatemplom altemplomát ábrázolja. A 11. században, bizánci stílusban épült altemplom oszlopsora látható rajta, a két oszlop között a sírkamra lejáratával.

Tavaly nyáron a Skanzen Gyűjteményi Osztálya tanulmányi kiránduláson vett részt, ahol többek között Feldebrőre is ellátogattunk. A hűtőmágnest ott vásároltam.

A hűtőmágneseknek egyre nagyobb divatja van, kedvelt szuvenír a turisták körében, már nemcsak a városok nevezetességeiről, hanem múzeumok híres, kiemelt műtárgyairól is lehet hűtőmágnest vásárolni.

Pákay Viktória

Kenyérsütő gép

A saját kenyér sütésének igénye – sok esetben szabadidős tevékenységként – a COVID-19 járványhullámok idején lett meghatározóbb az otthonokban. 2020–2021 tájékán kezdtem el én is ennek fortélyaival ismerkedni. Először saját magam készítettem a tésztát, majd elektromos sütőben sütöttem ki a kenyeret. Amikor a karanténidőszak véget ért, már kevesebb időm jutott erre, ezért beújítottam egy kenyérsütő gépet, amely a munka javát elvégezte helyettem és így sok időt spórolt meg.

A gép fehér színű, négy kisebb lábon álló, lekerekített sarkú, téglatest alakú, tetején felhajtható fedéllel nyitható, ez alatt található a teflonnal bélelt, kivehető, félkör alakú füllel rendelkező, keverőlapátos kenyérforma. Az eszközt számos márka gyártja, többféle színben és méretben érhető el. Általában fél- és egykiló közötti vekni készíthető benne. A kenyér mellett a legtöbb képes sütemény készítésére is.

Saját tapasztalatom, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyagokat kiválasztva (előnyben a teljeskiőrlésű lisztek!) sokkal finomabb és tovább frissen maradó kenyeret tudok készíteni, mint amelyet a boltban vásárolnék meg.

Szegedy-Kloska Tamás