Fröccs: bor és szóda. És magyar. Az anekdóták szerint Vörösmarty Mihály kóstolta először Jedlik Ányos találmányát.
A híres tudós a dinamó mellett a szóda, azaz a szikvíz felfedezője is. 1826-ban a balatonfüredi ásványvizet mesterséges szénsavval dúsította, majd 1841-ben már gyárat is alapított.
Úgy beszélik, nem szerette a bort, túl erősnek tartotta, hát vízzel hígította, de így sem volt igazi, kellett bele egy kis szénsav… A tudós Jedlik, miután a hosszú pohárba töltött borra rányomta az első korty szódavizet, azt mondta: Íme a Spritzer! Mire a társaságban ülő Vörösmarty Mihály válaszolt:
Spritzer? Ez túl németes. Jobb és magyarosabb, ha fröccs a neve.
Majd néhány pohárka után a következő sorokat jegyezte le:
“Fölfelé megy a borban a gyöngy;
jól teszi,
Tőle senki e jogát
Nem veszi…”

Hamar igen népszerű lett, nemcsak a nyári hőségben kiváló hűsítő, de irodalmunk egyik legkedveltebb, leggyakrabban megszólaltatott itala lett.
Molnár Ferenc, Ady Endre, Bródy Sándor, Márai Sándor, na és persze Krúdy Gyula tolla emlékezett a fröccsökről.
Márai miközben a magyar borokról ír, így vall a fröccsről:
“A szóda már civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. Sajátsága, de igaz, hogy fröccsöt nem tud a magánember készíteni. Hiába tanulod meg a leckét, hasztalan vásárolsz három decis poharakat, igen, hiába méred ki és vegyíted aggályos gondosan a két deci bort egy deci szikvízzel, a fröccs képletét csak a hivatásos csapos ismeri.”

A nagyfröccs, mert ma már így hívjuk az eredetit, csak egy a sok közül:
- kisfröccs, azaz fütty, amit egy füttyre megiszik az ember: 1 deci bor és egy deci szóda-hosszúlépés, azaz fordított: 2 deci szóda, egy deci bor
- házmester: három deci bor és két deci szóda
- viceházmester: két deci bor és három deci szóda
- lakófröccs, azaz kis házmester: 4 deci szóda és egy deci bor
- mafla: fél liter bor és fél liter szóda
- Krúdy-fröccs: 9 deci bor és egy deci szóda, ami megnevetteti a bort
- lámpás: másfél liter bor és fél liter szóda – aki ezt megitta, lámpással kereshette a józanságát
- Ujházy-fröccs, Ujházy Ede kedvence: kovászos uborka levével hígított bor

És az újabbak:
- Sóher fröccs: 9 deci szóda és egy deci bor
- Kis vadász: 1 deci vörösbor és egy deci kóla
- Nagy vadász: 2 deci vörösbor és egy deci kóla
- Matrózfröccs: egy korsó sör és egy deci rum
- Postásfröccs: dupla fekete kávé rummal

És két érdekesség:
- Színészfröccs: 2 deci szóda, az is langyosan
- Málnafröccs: két deci bor és egy deci málnaszörp
A Skanzen fröccslapja
A fröccs a magyar gasztronómia egyik büszkesége, egyik összetevője a magyar bor, másik pedig hungarikum, garantáltan “Hagyományos és Különleges Termék”, a Magyar Élelmiszerek könyvben szereplő nemzeti érték a szóda.

A szöveg a Skanzen Füzetek Kocsmatörténet c. kiadásában jelent meg 2013-ban. Szerzője Sári Zsolt. / A képek forrása: Fortepan

Szerzői jogvédelem
A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett. A cikkekben szereplő fotók felhasználása forrásmegadással engedélyezett.
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!