Fröccstörténet

Fröccs: bor és szóda. És magyar. Az anekdóták szerint Vörösmarty Mihály kóstolta először Jedlik Ányos találmányát.

A híres tudós a dinamó mellett a szóda, azaz a szikvíz felfedezője is. 1826-ban a balatonfüredi ásványvizet mesterséges szénsavval dúsította, majd 1841-ben már gyárat is alapított.

Úgy beszélik, nem szerette a bort, túl erősnek tartotta, hát vízzel hígította, de így sem volt igazi, kellett bele egy kis szénsav… A tudós Jedlik, miután a hosszú pohárba töltött borra rányomta az első korty szódavizet, azt mondta: Íme a Spritzer! Mire a társaságban ülő Vörösmarty Mihály válaszolt:

Spritzer? Ez túl németes. Jobb és magyarosabb, ha fröccs a neve.

Majd néhány pohárka után a következő sorokat jegyezte le:

“Fölfelé megy a borban a gyöngy; 
jól teszi,
Tőle senki e jogát
Nem veszi…”

Hamar igen népszerű lett, nemcsak a nyári hőségben kiváló hűsítő, de irodalmunk egyik legkedveltebb, leggyakrabban megszólaltatott itala lett.

Molnár Ferenc, Ady Endre, Bródy Sándor, Márai Sándor, na és persze Krúdy Gyula tolla emlékezett a fröccsökről.

Márai miközben a magyar borokról ír, így vall a fröccsről:

“A szóda már civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. Sajátsága, de igaz, hogy fröccsöt nem tud a magánember készíteni. Hiába tanulod meg a leckét, hasztalan vásárolsz három decis poharakat, igen, hiába méred ki és vegyíted aggályos gondosan a két deci bort egy deci szikvízzel, a fröccs képletét csak a hivatásos csapos ismeri.”

A nagyfröccs, mert ma már így hívjuk az eredetit, csak egy a sok közül:

  • kisfröccs, azaz fütty, amit egy füttyre megiszik az ember: 1 deci bor és egy deci szóda-hosszúlépés, azaz fordított: 2 deci szóda, egy deci bor
  • házmester: három deci bor és két deci szóda
  • viceházmester: két deci bor és három deci szóda
  • lakófröccs, azaz kis házmester: 4 deci szóda és egy deci bor
  • mafla: fél liter bor és fél liter szóda
  • Krúdy-fröccs: 9 deci bor és egy deci szóda, ami megnevetteti a bort
  • lámpás: másfél liter bor és fél liter szóda – aki ezt megitta, lámpással kereshette a józanságát
  • Ujházy-fröccs, Ujházy Ede kedvence: kovászos uborka levével hígított bor

És az újabbak:

  • Sóher fröccs: 9 deci szóda és egy deci bor
  • Kis vadász: 1 deci vörösbor és egy deci kóla
  • Nagy vadász: 2 deci vörösbor és egy deci kóla
  • Matrózfröccs: egy korsó sör és egy deci rum
  • Postásfröccs: dupla fekete kávé rummal

És két érdekesség:

  • Színészfröccs: 2 deci szóda, az is langyosan
  • Málnafröccs: két deci bor és egy deci málnaszörp

A Skanzen fröccslapja

A fröccs a magyar gasztronómia egyik büszkesége, egyik összetevője a magyar bor, másik pedig hungarikum, garantáltan “Hagyományos és Különleges Termék”, a Magyar Élelmiszerek könyvben szereplő nemzeti érték a szóda.


A szöveg a Skanzen Füzetek Kocsmatörténet c. kiadásában jelent meg 2013-ban. Szerzője Sári Zsolt. / A képek forrása: Fortepan

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett. A cikkekben szereplő fotók felhasználása forrásmegadással engedélyezett.

Címke: