Műtárgysorozat – Szárnyra kelt tárgyak

A paraszti tárgyakon az állatábrázolások között a madaras motívumokkal való díszítés a leggyakoribb. ezúttal néhány ilyen tárgyat mutatunk be, sőt, a madarak hangjába is belehallgatunk.

 

„Tavaszi szél vizet áraszt… Minden madár társat választ…” Április a madarak párválasztásának és költésének időszaka. Ilyenkor a Skanzen is madárénektől hangos, hiszen a természetvédelmi területen található múzeum számos madárnak az otthona. Több mint ötven odúval segítjük a nálunk lakó cinegék, csuszkák és más énekesmadarak biztonságos költését. Az élővilág szárnyasai mellett a Skanzenben a népművészet madaraival is találkozhatunk. A paraszti tárgyakon az állatábrázolások között a madaras motívumokkal való díszítés a leggyakoribb. Vajon felismerjük, hogy melyik tárgyra milyen fajta „madárka szállott rá”?

1. festett láda

Festett láda a Skanzen gyűjteményéből (1975.21.1.)
A balkáni gerle hangja (Streptopelia decaocto)

Tulipános vagy más néven menyasszonyi láda. A virágokkal gazdagon díszített festett ládán sok esetben megjelenik a madármotívum is. Általában két galambot festettek rá, ami az ifjú párt jelképezte. A láda része volt a menyasszony hozományának, ebbe tették a kelengyét képező különféle textíliákat.

2. Falvédő

Falvédő a Skanzen gyűjteményéből (2014.85.6.)
A füstifecske hangja (Hirundo rustica)

A textil falvédők először a polgári otthonokban, majd a 19. század második felétől a parasztságnál is megjelentek. Igen leegyszerűsített ábrázolásmóddal, sokszor idilli képet jelenítettek meg, egy-egy rímbe szedett életbölcsességgel, aminek központi témája általában a szerelem, a család.

 

3. Szódásüveg

Szódásüveg a Skanzen gyűjteményéből (2008.232.4.)
A parlagi sas hangja (Aquila heliaca)

A szódásüvegek kiöntőcsövén lévő madaras, általában sast mintázó díszítés nem csupán az esztétikusabb külső elérését szolgálta. A 19-20. század fordulóján ugyanis bevett szokás volt, hogy a szódásüveget beöntéshez használták. Ezt a gyakorlatot próbálták meg visszaszorítani a hegyes sas-csőrös díszítéssel.

4. Képkeret

Képkeret a Skanzen gyűjteményéből (2018.45.7.)
A sárgarigó hangja (Oriolus oriolus)

A képkeret tetején két sárgarigó látható. Az itt is alkalmazott fűrészelési technikát áttört faragásnak nevezzük. Erre a díszítési stílusra jellemző, hogy a motívumai erősen stilizáltak. Az egyes alakokat néha festéssel is kiemeli készítője.

6. Fogas

Fogas a Skanzen gyűjteményéből (1971.154.95.)
A házityúk hangja (Gallus gallus domesticus)

A tyúkos-kakasos fogast Túrricsén készítette egy cigánykovács. Az 1893-as összeírás szerint Magyarország kovácsainak 22,5 százalékát cigánykovácsok tették ki. Általában vándoriparosként dolgoztak, főként háztartási és mezőgazdasági eszközöket készítettek, szögeket, fúrókat, kapákat, ásókat.

5. Dísztányér

Dísztányér a Skanzen gyűjteményéből (1978.35.5.)
Az erdei pinty hangja (Fringilla coelebs)

A paraszti lakáskultúra elmaradhatatlan dísztárgyai a különböző mintás falitányérok. Ezekből sosem ettek, kizárólag díszként funkcionáltak. Sokféle motívumot megfigyelhetünk, de leggyakoribbak a virágos és madaras minták, hazafias jelképek, feliratok.

7. DÍSZTÖRÜLKÖZŐ

Dísztörülköző a Skanzen gyűjteményéből (1981.20.110.)
A házi kakas hangja (Gallus gallus domesticus)

A dísztörülközőt nem használták törülközésre, hanem lakásdíszként szolgált. Úgy készítették, hogy a törülközőtartón szépen mutasson, ennek megfelelően az egyik oldalon az anyag színét, másik oldalon a visszáját hímezték. A készítő neve, az évszám mellett a 19. századtól gyakoriak a feliratok is rajta.

8. Korsó

Korsó a Skanzen gyűjteményéből (2010.35.68.)
A fácán hangja (Phasianus colchicus)

A butykoskorsóban alapvetően pálinkát tartottak. Neve hangutánzó, hiszen a folyadék a szűk nyakon keresztül bugyogva, bugyborékolva ömlik ki. Ez a típusú edény magyar fejlemény, leginkább az Alföldön terjedt el. A mázas pálinkás edények mindig díszítettek. Ennek a darabnak a fülénél még írás is olvasható: „A feneke akár merre Csak a szája düljön erre”.

9. Horgolt függöny

Horgolt függöny a Skanzen gyűjteményéből (2005.132.22.)
A páva hangja (Pavo cristatus)

A horgolás viszonylag késői a magyar népművészetben, sok esetben a rececsipke helyét vette át. A falvakban a technika elterjesztése szinte minden esetben visszavezethető a helyi papnéhoz vagy tanítónőhöz. A 20. században már országosan elterjedt a párnavégek, ruhákhoz való szegélyek és függönyök horgolása.

A madárhangok forrása: www.xeno-canto.org.

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett.