Műtárgysorozat – Szerelmi ajándékok

„Ej a titkos szerelem, titkosan kezdődik!
Ej a titkos szerelem, titkosan kezdődik!
Mégis utoljára, kivilágosodik,
Mégis utoljára, kivilágosodik.”

/Magyarbődi népdal/

A szerelmet az emberi kultúra egyik legnagyobb témájaként tartják számon. A magyar néphagyományban számtalan példát találunk az érzelmek megélésére és kifejezésére. Összeállításunkban néhány olyan tárgyat választottunk a Skanzen gyűjteményéből, melyek az udvarlás, a párválasztás tárgyi lenyomatai, az érzelmek kifejezői. Kialakult egyfajta rangsora is, ami az ajándékozás sorrendjét, valamint azt is meghatározta, hogy elfogadásuk kötelezettséget jelent-e. Kezdetben díszítésük nem hordozott szimbolikus jelentéstartalmat, a geometriai és a stilizált növényi ornamentika vált gyakorivá. A szív és a madár szimbólumok csak később váltak a szerelmi tárgyak általános díszítőelemeivé.

Jegykendő

Jegykendő a Skanzen gyűjteményéből (2014.6.142)

A jegygyűrű után talán az egyik legismertebb jegyajándéknak a jegykendő tekinthető. A paraszti kultúrában a lányok csak a komoly udvarlójuknak, leendő férjüknek készítettek jegykendőt, házassági ígéretük kifejezésére szolgált. A jegykendőt látható helyen viseleték a legények, annak megrongálása visszaküldése a jegyesség felbontását is jelenthette.

„varta MM emlékbe 1938, a rózsa piros, a nefelecs kék, ha szívből szerec, áldjon meg, az ég Bíró Istvának.”

Mosósulyok

Mosósulyok a Skanzen gyűjteményéből (1973.34.74)

A 19. században szerelmi ajándékként leginkább használati tárgyakat adtak egymásnak a fiatalok. A legények gyakran mosósulykot ajándékoztak a lányoknak, amellyel a kilúgozott vásznat a folyóvízben, a tóban a mosószékre fektetve sulykolták, csapkodták.

Gyakran a lány monogramjával, az átadás évével és akár stilizálát növényi motívumokkal is díszítették. “Pongrácz Lizi 1909.”

Csigacsináló sodróval

Csigacsináló a Skanzen gyűjteményéből (2017.47.1.1-2.)

A lakodalomban felszolgált húslevesből nem hiányozhatott a csigatészta, melyet a menyegzőt megelőzően közös munkával készítettek el a lányok, asszonyok. A legények gyakran ajándékoztak csigacsinálót a kiszemelt lánynak, akinek a monogramját és a tárgy készítésének évét is ráírták. ‘1895 Czima Erzsébet’.

Talpasguzsaly

Talpasguzsaly a Skanzen gyűjteményéből (1981.23.94.1-2.)

A szerelmi tárgyak sorából a guzsaly sem maradhat ki, hiszen a fonóban a lányok által gyakran használt eszközről van szó. A hagyományos paraszti társadalmakban a fonó a fiatalok életében jelentős szereppel bírt, hiszen a párválasztás egyik kiemelt helyszíne volt.

Dohányzacskó

Dohányzacskó a Skanzen gyűjteményéből (2004.22.1.)

Nem megszokott szerelmi ajándéknak számít a dohányzacskó, amiben a paraszt- és pásztorember a pipába való vágott dohányt tartotta. Általában a kos herezacskójából készítették, de a szegény embernek disznóhólyagból is megfelelt.

Fakanál

Fakanál a Skanzen gyűjteményéből (1972.88.6.)

A 20. században többségbe kerülnek a vásári ajándéktárgyak, a tükrös mézeskalácsszívek, a festett, faragott fakanalak. A legények ajándékozzák meg velük a lányokat, díszítésükben gyakran szívformát használnak.

Ládika

Ládika a Skanzen gyűjteményéből (1975.27.15.)

A kis méretű, főként dísztárgy funkciójú, de kisebb tárgyak tárolására is alkalmas ládikák is szerelmi ajándéknak számítottak, amelyre a legények a kedvesük teljes nevét vagy monogramját is ráírták.

“Kiss Irma Emlék BL”.

Menyasszonyi koszorú

Menyasszonyi koszorú a Skanzen gyűjteményéből (1974.11.3.)

A menyasszonyi koszorú, vagy másik – korábbi – nevén a párta a lányság szimbólumává vált. Levétele kiemelt szerepet kapott a lakodalmakban, az asszonnyá válás kifejezésének tekinthető. Az asszonyok gyakran fa tokban őrzik meg a koszorút, mint a lányságuk emlékét.

Menyasszonyi ruha

Menyasszonyi ruha a Skanzen gyűjteményéből (2014.105.41.)

A szerelemi tárgyak főleg az udvarláshoz, a párválasztáshoz kapcsolódnak. A menyasszonyi ruha a lányság, az ifjúkor lezárását, az asszonnyá válást egyaránt jelenti. Napjainkban a menyasszonyi viselet egységesen fehér színű, azonban a 19-20. század fordulóján a színes, aztán az ünnepélyes jelentőségű fekete színt vált divatossá.

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett.