Hogyan viseltük?

Kerekasztal-beszélgetés a maszkviselésről

Mennyire zavarta  a frontvonalban dolgozó orvost a helytelen maszkviselés, milyen maszkokat rendeltek a Kékfestőműhelyben és hogyan hatott a maszkviselés a társas kapcsolatokra? Többek között ezekről is szó esett  Skanzen Mutasd a maszkod! kiállításához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen.  

A kiállítás kurátora, dr. Sári Zsolt általános főigazgató-helyettes dr. Frei Norbert mentőorvossal, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Covid Intenzív Osztályának megbízott osztályvezető főorvosával,  Panák Annamária divattervezővel, a Kovács Kékfestőműhely hetedik generációs vezetőjével és Szászi Beáta pszichológus, autogén trénerrel beszélgetett.  

Háttér

2020 tavaszán megváltozott a világ körülöttünk. A koronavírus (COVID-19) átalakította életünket nemcsak Magyarországon, de az egész világon. Megváltoztak a mindennapok, generációk számára soha nem látott változások jöttek: távoktatás, home office, karantén, idősávok a vásárlásban vagy éppen a találkozások hiánya. Átalakult az életünk a koronavírus nyomása alatt. Ennek az átalakulásnak tárgyi lenyomatai is vannak. A Skanzen tudományos, kutatási és gyűjteményezési stratégiájában kulcsszerepe van nemcsak a múlt dokumentálásának, hanem a jelenkori társadalmi és kulturális átalakulások, folyamatok vizsgálatának is. Életünk szerves része lett a szájmaszk. A patikákban kapható orvosi maszkok mellett saját készítésű, egyedi maszkok is készülnek napjainkban. A járvány kezdetekor, 2020. április 8-án felhívást tettünk közzé, a Skanzen elkezdte gyűjteni a maszkokat, a szájmaszkokhoz kapcsolódó történeteket. Az elmúlt 14 hónap alatt a maszkkészítés nem csak tárgyalkotás, egyfajta élő népművészet, hanem a segítségnyújtás, a szolidaritás egyik formája is lett.

A kutatás eredményeivel ma már nem csak virtuális kiállításunkban, hanem a Múzeum Bejárati épületében található kis kiállítás keretében is találkozhatnak az érdeklődők.

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett.