Mi történt vidéken ’56-ban? Pillanatképek a forradalom időszakából

Ha 1956-ról van szó, általában a fővárosi események jutnak eszünkbe. Kevesen gondolnak a vidéki történésekre, melyek a forradalomhoz vagy annak előszeléhez köthetők. Ezt a hiányt igyekezett bepótolni a Skanzen néhány évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom évfordulóján, amikor az október 23-i hétvége programjában azt dolgozták fel, hogyan élték át a falusiak a forradalom napjait, és hogy mi vezethetett el a sorsfordító eseményekig.

A falvak lakói részben egyfajta hátországot jelentettek a fővárosiaknak: sokan azok közül, akik tehették, beutaztak Budapestre, hogy közvetlenül csatlakozzanak a forradalomhoz. A vidéken maradtak sok helyen élelmiszer- és ruhagyűjtéseket indítottak, hogy segélyszállítmányokkal lássák el a budapesti forradalmárokat. De a falusiak is éltek át atrocitásokat, melyek talán kevesebb nyilvánosságot kaptak – gondoljunk csak a mosonmagyaróvári sortűzre, mely számos halálos áldozatot követelt.

Amikor a múzeumban ezeknek az eseményeknek a bemutatására vállalkoztunk, világos volt, hogy nem egy hagyományos kiállítás keretein belül szeretnénk megtenni azt. Tudtuk, hogy a múzeum egyedülálló, szabadtéri jellege lehetővé tesz ennél sokkal izgalmasabb interpretációkat – ha szeretnénk, igazi élettel tölthetnénk meg az állandó kiállítás díszleteit.  Így a – külföldön living history néven ismert – élő történelem múzeuminterpretációs módszer egyik alműfaját, a múzeumi színházat választottuk az események bemutatására. (A módszerről nemrég bővebben is írtunk a SkanzenBlogon.)

Háttérkutatások segítségével néhány olyan helyszínt jelöltünk meg a Skanzenben található porták közül, melyek az események eredeti helyszíneihez is valamilyen módon közel állnak. Így lett a határon való szökéseket bemutató jelenetek helyszíne a Jánossomorjai lakóház portája (mivel Jánossomorja közel van az osztrák határhoz), az élelmiszergyűjtéseké a Faddi lakóház (mivel bizonyíthatóan Faddról is indítottak szállítmányokat), a mosonmagyaróvári atrocitásoké pedig az Ásványrárói lakóház (mivel a lövöldözésnek ásványrárói áldozata is volt).

Az élő történelmi játékot – azaz a valós események alapján kidolgozott történetek adott dramaturgia szerinti, színészekkel való megjelenítését  – az akkori október 23-ai rendezvényünkön láthatta első ízben a közönség.

Az élő történelmi jelenetek idén is szerves részét képezik a Skanzen A mi ’56-unk – Történelem és mindennapok falun c. rendezvényének. Ezúttal a téeszekben zajló agitáció és a padlássöprés is megjelenik az idei témák között. Az október 23-ai tárlatvezetéseken pedig többek között a Búcsú a parasztságtól c. tárlat is megtekinthető, mely az 1956-os eseményekhez elvezető egyik fontos társadalmi folyamatot, a paraszti gazdálkodás és létforma felbomlását mutatja be.

A videó a Skanzen ’56 falun című rendezvényén készült 2016-ban.

Az élő történelem produkció létrehozásában közreműködtek: Legeza Borbála, Faár Tamara

A videót készítette: WEATEAM/2016

(Borítófotó: fortepan.hu, 1957)

Szerzői jogvédelem

A blogon megjelent szövegek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen), illetve a szerzők szellemi termékei. Azok bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a forrás (“SkanzenBlog – A szentendrei Skanzen szakmai blogja / www.blog.skanzen.hu /”), valamint a szerző nevének megadásával engedélyezett. A cikkekben szereplő fotók felhasználása forrásmegadással engedélyezett.